Polityka prywatności oraz informacje o przetwarzaniu danych osobowych na stronie Mandoria.com

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych

Drogi Użytkowniku, chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych osobowych oraz zasadach, na jakich to przetwarzanie się odbywa.

Zgodnie z obowiązującym od 25 maja 2018 r. Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane w skrócie najczęściej jako „RODO”, lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”) oraz zgodnie z ustawą z 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2018.1000 z dnia 2018.05.24 ze zm.) oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U.2019.123 t.j. z dnia 2019.01.21 ze zm.) przed skorzystaniem z naszych usług (na naszej platformie internetowej czy wysyłanym do Ciebie newsletterem) prosimy Cię o zapoznanie się z podstawowymi informacjami.

Co to są dane osobowe?

Kontaktując się z nami w dowolny sposób (np. za pomocą formularza w celu uzyskania informacji, e-mailem lub zapisując się na newsletter) przekazujesz nam dobrowolnie dane osobowe.

W takim przypadku gromadzimy następujące dane:

  1. nazwisko i imię,
  2. adres poczty elektronicznej,
  3. miasto zamieszkania,

Ponadto podczas korzystania z naszych usług danymi osobowymi, które przetwarzamy, mogą być np. adres IP Twojego urządzenia, z którego się z nami komunikujesz, czy dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Są one instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu udostępniania personalizowanych treści i reklam, bezpieczeństwa oraz analizowania ruchu na naszych stronach

Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?

Administratorami Twoich danych osobowych, a więc podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest PTAK S.A. z siedzibą w Rzgowie, adres: ul. Żeromskiego 6, 95-030 Rzgów, została zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi, XX Wydział Gospodarczy – Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000396803, REGON:101295738, NIP:7282785090, a także nasi Zaufani Partnerzy, tj. firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy przede wszystkim w zakresie marketingowym.

Po co są nam potrzebne Twoje dane?

Twoje dane osobowe są nam potrzebne przede wszystkim w celu umożliwienia Ci składania zamówień wybranych przez Ciebie produktów zamieszczonych na stronie mandoria.com (i wszelkich działań związanych z jej realizacją i należytym wykonaniem zamówień) czy odpowiedzi na wysyłane przez Ciebie zapytania. Podanie danych jest oczywiście dobrowolne, jednak bez ich podania nie będzie możliwe składanie i realizacja zamówień. Wskazane podczas zapisywania się na newsletter dane osobowe są nam niezbędne, aby Ci go wysyłać. Podanie tych danych również jest dobrowolne, ale bez ich podania nie będziemy mogli wysłać Ci newslettera.

Dodatkowo Twoje dane osobowe są nam potrzebne, aby dostosować reklamy do Twoich potrzeb i zainteresowań, zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług oraz dokonywać pomiarów, które pozwalają nam ciągle udoskonalać oferowane przez nas usługi.

Jaka jest podstawa prawna przetwarzania Twoich danych?

Administrator przetwarza Twoje dane przede wszystkim po to, aby zapewnić funkcjonalność oferowanych usług, w tym rozwiązywać problemy techniczne z tym związane. Ponadto Administrator przetwarza Twoje dane osobowe, aby wykonać obowiązki wynikające z przepisów prawa, w tym przepisów podatkowych i rachunkowych, umożliwić dokonanie płatności wynikające z zawartych przez Ciebie umów za pośrednictwem strony mandoria.com, ale również prowadzić badania, analizy, jak i działania marketingu bezpośredniego. Dane, które Ciebie identyfikują, mogą też być wykorzystane w celu dopasowywania wyświetlanych treści i reklam do Twoich zainteresowań, prowadzenia pomiarów jakości i skuteczności tych działań.

Dodatkowo podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest także prawnie uzasadniony interes Administratora. Obejmuje on ulepszanie naszych usług, ochronę, tworzenie statystyk oraz zapewnienie rozliczalności.

Do kiedy będą przechowywane przez nas Twoje dane?

Twoje dane będą przechowywane nie dłużej niż jest to konieczne (i jest niezbędne dla realizacji celów, dla których te dane zostały zebrane) lub nie dłużej niż sam tego chcesz, co oznacza, że jeżeli zażądasz usunięcia danych – zostaną usunięte z bazy danych, chyba że wyrazisz jednoznaczną zgodę na dalsze korzystanie z tych danych (np. będziesz chciał, abyśmy przesyłali Ci nasze materiały) lub zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa pojawi się nowa podstawa ich zachowania, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Jakie masz uprawnienia?

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych osobowych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych, możesz ją w każdej chwili wycofać. Przysługuje Ci również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych przy czym wszystkie te aktywności możesz zrealizować poprzez wysłanie żądania na adres kontakt@mandoria.pl, a także wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora.

Komu udostępniamy Twoje dane osobowe?

Administrator, co do zasady nie udostępnia Twoich danych osobowych osobom trzecim, za wyjątkiem sytuacji, w których posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług przez nas oferowanych, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez Administratora?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych przez Administratora albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez Administratora, możesz się skontaktować z jego przedstawicielem, wykorzystując dane kontaktowe dostępne na stronie internetowej.

Dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych oraz przysługujących Ci uprawnień przeczytasz w dokumencie zatytułowanym „Polityka prywatności”

  1. Polityka prywatności
  2. Polityka cookies
  3. Lista zaufanych Partnerów